Περισσεύω, περισσεύεις, περισσεύει! Εν Τάχει

eat-2472142_1920
FavoriteLoadingΠρόσθεσε στα αγαπημένα!

Ούσα μαμά τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια, σύζυγος λίγα περισσότερα και εργένισσα τα διπλάσια, πολλές φορές έχω έρθει αντιμέτωπη με το δίλημμα «Τί τρώμε πάλι σήμερα;»

Όταν λοιπόν κολλάω, προσπαθώ  να μιμηθώ και να αξιοποιήσω ένα χάρισμα που πάντα θαύμαζα στην δική μου μαμά: δηλαδή πως μπορούσε κάθε μέρα να έχει ένα διαφορετικό φαγητό στο τραπέζι μας, γευστικό πέραν του μέτρου (εργαζόμενη και ταλαντούχα μαγείρισσα από τις λίγες), πρωτότυπο, αρεστό σε όλους, και βασικά δεν σας το κρύβω φτιαγμένο με το τίποτα! Μεγάλο χάρισμα γιατί εκεί που νόμιζες δεν έχουμε τίποτα στο σπίτι, πως τα έφερνε, τα συνδύαζε και τα έκανε έτσι ώστε πάντα σε σύντομο σχετικά χρόνο να έχουμε ένα πλήρες γεύμα, ακόμα κι όταν φίλοι εμφανίζονταν από το πουθενά κι έβγαζε από ορεκτικά μέχρι μους σοκολά!

Έτσι κι εγώ σ’αυτά τα χνάρια πορευόμενη έμαθα σιγά σιγά με τα χρόνια πως αν εφαρμόζω την φαντασία μου και την πρόθεση μου να δημιουργήσω τίποτα δεν με σταματά!

Θέλω πολύ λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας σ’ αυτήν εδώ την στήλη την εμπειρία μου, κι εύχομαι να σας φανεί χρήσιμη.

Κατηγορία 1:  Περισσεύματα

Μεγάλη επιτυχία τα περισσεύματα. Ευφάνταστοι συνδυασμοί γεύσεων και χρωμάτων. Προσωπικά ανέκαθεν ήμουν υπέρ της μη-σπατάλης (φαγητού, ενέργειας, πόρων, κλπ) αλλά νομίζω πως ειδικά τώρα είναι και κάτι που επιβάλλεται!

Θεωρώ κρίμα να πετάξω ένα ωραιότατο περίσσευμα φαγητού αντί στην ουσία να το ανακυκλώσω. Σας δίνω μερικά παραδείγματα για να μπείτε στο σκεπτικό.

α. κρέας (κιμάς, βραστό ή της κατσαρόλας συνήθως)

  • Πίττα του Βοσκού πειραγμένη (Shepherd’s Pie with a twist)

Η περίφημη Εγγλέζικη λιχουδιά, που μπορείτε εάν έχετε κέφι και χρόνο να την παρασκευάσετε ακριβώς κατά την συνταγή (με αρνίσιο κιμά συνήθως) ή αλλιώς, όπως κάνω εγώ να την φέρετε στα μέτρα σας.

(Αγαπημένη δική μου original συνταγή αυτή του Gordon Ramsey. Την βρίσκεις

εδώ http://chefgordonramsayrecipe.com/shepherds-pie/)

Η δική μου πάλι είναι αυτή:

Περίσσευμα, π.χ.  κιμάς από τα μακαρόνια της προηγούμενης  ή βραστό μοσχάρι, ή και βέβαια κανένα λιγουρευτό μαλακό αρνάκι (κάποιες φορές και με κοτόπουλο),

το ψιλοτσιγαρίζω  (με νεράκι γιατί λάδι έχει ήδη) με λίγο πελτέ ντομάτας, ένα τριμμένο κρεμμύδι (ή και ψιλοκομμένο αν βιάζομαι) και ένα δυο καρόττα στο τρίφτη. Ελαφρύ τσιγάρισμα ίσα ίσα για να δέσουν τα υλικά. Άν έχω στο σπίτι κι αν θέλω βάζω θυμάρι και δενδρολίβανο, ή δάφνη που πιο πιθανό να έχω και το σβήνω με ότι κρασί κόκκινο έχω ή άλλιώς λίγο ξύδι μπαλσάμικο.

Ταυτόχρονα δίπλα έχω βράσει μερικές πατάτες σε αλατόνερο και όταν μαλακώσουν χύνω το νερό, βάζω  βούτυρο, πιπέρι, και τριμμένο τυρί και με την κουτάλα για πουρέ κάνω ένα χοντροκομμένο πουρέ, τύπου περαστή πατάτα.

Και πιο γρήγορα από ότι φαντάζεστε έχω έτοιμο ένα νέο πιάτο ανακυκλώνοντας.

Θερμαίνω τον φούρνο και βάζω τον κιμά σε πυρέξ, καλύπτωντας τον με τον πουρέ πατάτας και τριμμένο τυρί, πάλι ότι έχει το ψυγείο μου.

Ψήνω στον αέρα, τόσο όσο χρειάζεται για να ροδίσει ο πουρές και το τυράκι.

Xtra Tip: Εξαιρετικό γίνεται αυτό το πιάτο αν έχει περισσέψει κρεάς από ψητό της κατσαρόλας με καρόττα, κρεμμυδια και πατάτες (stew) που το ξεψαχνίζω με το χέρι κι απλά ώς έχει βάζω τον πουρέ κ.ο.κ.

(Αντιστρόφως φτιάχνω λίγο κιμά όταν μου έχει περισσέψει πουρές.)

  • Λαχματζούν της μαμάς

Με πιττάκια που έχω ήδη στον καταψύκτη (φτιάχνω μία φορά στις δέκα μέρες ζύμη πίτσας και κόβω μικρά στρογγυλά πιττάκια προψημένα – κατά την σοφή συμβουλή της αγαπημένης Ελίνας – που τα καταψύχω ανά 3 ή 4).

Ξεπαγώνω όσα πιττάκια χρειάζομαι (συνήθως 3 στον καθένα) και τα αλοίφω με λίγο ελαιόλαδο κι από τις δύο μεριές. Στη συνέχεια βάζω δύο (κυριολεκτικά) γεμάτες σταγόνες ketchup, λίγο τριμμένο τυρί (με τα δάχτυλα), κιμά σε όλη την έκταση της πίττας και από πάνω λίγο ακόμα τυράκι.

Κάπως έτσι:

Τα ψήνω σε λαδόκολλα στον φούρνο για 10′ στους 180 βαθμούς.

Τα σερβίρω κατά προτίμηση ζεστά, κι απολαμβάνουμε οικογενειακώς!

Xtra Tip: ιδιαίτερα ζουμερή λιχουδιά για παρεάκι με κρασάκι, ή ένα βράδυ με την οικογένεια μπροστά στην tv!

Συνεχίζεται….

Enjoy!

CG

SHARE THIS

Σχετικά άρθρα

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το myfzen.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του myfzen.gr

Quick tips