Οργάνωση ΑΒΓ! 4 tips που σίγουρα μπορείς να εφαρμόσεις!

arnel-hasanovic-375269
FavoriteLoadingΠρόσθεσε στα αγαπημένα!

ΑΒΓ· τόσο απλό! Οργάνωση, λέξη κλειδί στην καθημερινότητα σου ειδικά αν θέλεις πολύ να την κάνεις πιο εύρυθμη και λειτουργική, άρα και πιο ζεν. Θυμήσου ποιός είναι ο στόχος μας: να είμαστε ήρεμοι στο μυαλό, γεμάτοι στην ψυχή και χαρούμενοι στα μάτια, και βέβαια μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργικοί κι αποδοτικοί.

Έλα, έλα ασε τις δικαιολογίες. Θυμάσαι εκείνη την διαφήμιση παλιά που έλεγε «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»; Ε, αυτό θέλω κι εγώ να σου μεταφέρω. Τον τρόπο!

Πιστεύω πως η μεγαλύτερη αποδοτικότητα κι η αποτελεσματικότητα επιτυγχάνονται με εργαλείο την οργάνωση, ασχέτως του σε πιο πλαίσιο της ζωής μου αναφέρομαι, είτε αυτό είναι ατομικό, είτε οικογενειακό, είτε επαγγελματικό. Και τί σημαίνει οργάνωση στην πράξη;

Οργάνωση σημαίνει σύστημα, μέθοδο, πρόγραμμα, μοτίβο. Είναι το ISO 9000 του εαυτού μου. Από εμένα για εμένα. Γι΄αυτό και σου λέω το πρώτο βήμα είναι η απόφαση να βάλω τάξη και μετά έρχεται ο τρόπος.

Από προσωπική εμπειρία μιλώντας, μεγαλώνοντας αυξάνονται αυτά που αναλαμβάνω, μεταποιούνται οι ρόλοι μου κι οι ανάγκες μου, οπότε αυξάνονται τα μικρά εκείνα σκηνικά που μπορεί να με «καβαλήσουν», και να χάσω την ροή μου, ή την ψυχραιμία μου.

Έτσι έχω επιλέξει να κινούμαι με οργάνωση σ’ αυτά που χρειάζεται, τόσο όσο χρειάζομαι. Έχει και μια μικρή παγίδα όλο αυτό· να μην  ξεφύγω και πάω στο άλλο άκρο που είναι η υπερβολική οργάνωση, ο ψυχαναγκασμός, και τελικά από εργαλείο για την καθημερινή μου γαλήνη γίνει αυτόματα ο δυνάστης μου! Όχι, δεν μιλώ γι΄αυτό εγώ. Μιλώ για το σύστημα που θα ακολουθήσω μέχρι εκεί που εγώ επιλέγω (ο καθένας με τα δικά του κριτήρια αναγκών κι επιθυμιών) ώστε να έχω τάξη στο μυαλό μου κι ηρεμία και φυσικά να μπορώ να απολαμβάνω τις στιγμές μου. Ο στόχος μου δεν είναι το να γίνω ένα εκτελεστικό ρομπότ· όχι· ο στόχος μου είναι να αυξήσω την ηρεμία του μυαλού μου για να ελαφρύνω τον εαυτό μου και να μπορώ να απολαμβάνω! Τακτοποιώ τις καθημερινές μηχανικές δουλίτσες μου κι έτσι αφήνω χώρο για την απόλαυση και τον αυθορμητισμό της στιγμής. Πώς μπορώ να είμαι χαλαρή κι έλευθερη να αφεθώ στον αυθορμητισμό του Σαββατοκύριακου για παράδειγμα, όταν έχω αφήσει εκκρεμότητες από δω κι από κει μέσα στην εβδομάδα και αγχώνομαι πότε θα τελειώσουν; Το πρόγραμμα κι η οργάνωση του χρόνου μου εν προκειμένω με βοηθάει σ’ αυτό.

Τώρα λοιπόν που σε πείθω σιγά σιγά για την απόφαση θέλω να μοιραστώ μαζί σου τους τρόπους που εγώ έχω βρει πολύ πολύ πολύ χρήσιμους στην οργάνωση της καθημερινότητας μου.

 1. Κλασσικό, διαχρονικό κι αγαπημένο: Οργάνωσε μία γωνιά του σπιτιού σου (κατά προτίμηση έναν χώρο που απολαμβάνεις να κάθεσαι συχνά) σαν το προσωπικό σου γραφείο. Κράτα εκεί τις σημειώσεις που αφορούν στην λειτουργία του σπιτιού, αλλά και του σπιτικού σου. Φτιάξε έναν φάκελο κι ονόμασε τον «Σπίτι», έναν άλλο φάκελο «Παιδιά», π.χ. και γενικά δημιούργησε διακριτές κατηγορίες όχι τόσες πολλές σε αριθμό που να γεμίζεις χαρτούρα, αλλά ούτε και τόσο ευρείες που να χάνεσαι και να ξεχνάς που ανήκει τι. Βέβαια, σήμερα δεν χρειάζεσαι ακριβώς φακέλους με την πραγματική έννοια (εκτός αν σε βολεύει να γράφεις σε χαρτί the old-fashioned way) αλλά μπορείς να δημιουργήσεις με την ίδια λογική στο tablet ή το laptop σου διακριτά και ξεχωριστά folders με ανάλογα αρχεία μέσα. Ταξινόμησε τα όπως ένα ημερολόγιο, χρονικά, μήνες, μέρες, κλπ. Μπορείς να κατεβάσεις από εδώ τα ημερολόγια και τις λίστες  to do που προτείνουμε, κι ακόμα και λίστες εσόδων-εξόδων. Πάρε μία ιδέα! Εγώ πάντως στο σπίτι μου έχω μία γωνιά στο καθιστικό της κουζίνας δίπλα στο παράθυρο και μια φορά την εβδομάδα σίγουρα θα κάτσω με την ησυχία μου στο laptop, μαζί με το τσαγάκι μου και χαλαρά θα προγραμματίσω την εβδομάδα που έρχεται, ή θα προσθαφαιρέσω τροποποιήσεις της εβδομάδας που πέρασε. Σ΄αυτόν τον προγραμματισμό περιλαμβάνω και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, την λαϊκή, τον χασάπη κλπ.  Τα πάγια έσοδα – έξοδα τα φροντίζω κάθε τέλος του μηνός και φυσικά καταγράφω ό,τι έκτακτο προκύπτει, όταν κι αν κάτι προκύψει. Σε αυτές όλες τις διαδικασίες με βοηθάνε πολύ κι οι αγαπημένες μου εφαρμογές, που σου τις προτείνω εδώ!
 2. Πινακάκια και Κορνίζες. Πάρε μία κορνίζα μεγάλη, ναι από αυτές που βρίσκεις στo IKEA (Fiskbo 3,99€), ή στα JUMBO ( κάδρο μαγνητικός πίνακας 5,99€) κρέμασε το σε εμφανές σημείο και κράτα τις σημειώσεις της ημέρας! Το κάδρο του Ikea μπορείς να το μετατρέψεις σε πίνακα σημειώσεων με ένα απλό diy που θα βρεις εδώ, και μετά να το κρεμάσεις μαζί με τον μαρκαδόρο σου σε εμφανές κοινό σημείο. Σ’ αυτούς τους πίνακες λοιπόν μπορείς να καταγράψεις το πρόγραμμα της εβδομάδας όλης της οικογένειας, ή το μενού της εβδομάδας σε ένα ντουλάπι της κουζίνας για παράδειγμα, ή τις δουλειές του κάθε μέλους της οικογένειας για αυτήν την εβδομάδα ή τον μήνα, ό,τι έχει συμφωνηθεί. Εγώ έχω έναν στο καθιστικό της κουζίνας, που λέγαμε και πριν, και έχουμε το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της εβδομάδας, κι άλλον έναν στην κουζίνα πάνω από τον πάγκο σαν πίνακα που σημειώνω το μενού κι από κάτω ό,τι μου τελειώνει σε προμήθειες, οπότε όταν φτιάχνω την λίστα μου γαι ψώνια έχω άμεσο σημείο αναφοράς χωρίς να ξεχνάω κάτι όπως παλιά! Ο γιος μου έχει ένα στην πόρτα του δωματίου του για να του υπενθυμίζει τις δουλειές του μέσα στο σπίτι και το πρόγραμμα του. Μας βοηθάει πολύ και τους δύο καθώς ό,τι γράφει πάνω το έχουμε συμφωνήσει μαζί ή το αναθεωρούμε μαζί αν δεν δουλεύει, και γλυτώνουμε ολα τα  «σου το ‘πα, όχι δεν μου το ‘πες»! Σωτήριο πινακάκι για όλους!
 3. 3. Προετοιμάσου για την εβδομάδα που έρχεται! Τί εννοώ; Είτε πρόκειται μόνο για εσένα είτε για όλη την οικογένεια προετοίμασε το μενού της εβδομάδας και φυσικά μέσα σ’ συτό περιλαμβάνονται και τα σνακ για το σχολείο και το γραφείο. Κάθισε ένα απόγευμα και οργάνωσε τι σνακ θα υπάρχουν για την εβδομάδα, μιλάμε για 5 καθημερινές. Αυτό θα σου γλυτώσει πολύ χρόνο μέσα στην εβδομάδα που συνήθως μας παρασέρνουν άλλα και τρέχουμε τελευταία στιγμή πανικόβλητοι για όλα, και θα σου λύσει και το καθημερινό ερώτημα: «τί θα πάρω σήμερα στο σχολείο;» ή «τί υγιεινό να πάρω πάλι στο γραφείο;». Επίσης είναι κι ένας ασφαλής τρόπος να επιλέγω εκ των προτέρων υγιεινά και σπιτικά σνακ και γεύματα και να εξοικονομώ χρήματα στην τσέπη μου. Εμείς για παράδειγμα, Κυριακή απόγευμα που είναι γενικά ο χρόνος που μαζευόμαστε από το Σαββατοκύριακο κι οργανωνόμαστε, καθόμαστε στην κουζίνα οι δυο μας συμφωνούμε τις επιλογές για τα σνακ της εβδομάδας και τα προετοιμάζουμε σε μερίδες. Έχουμε ένα λευκό tupperware που χρησιμεύει αποθηκευτικά/διαχωριστικά στο ψυγείο κι εκεί μέσα τοποθετούμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και φτιάξει. Δηλαδή φτιάχνουμε σάντουϊτς με γαλοπούλα σε ατομικό σακουλάκι, τοματίνια, βραστό αυγό, σάντουϊτς με μαρμελάδα σπιτική, λουκανικοπιττάκια με ζύμη γιαουρτιού, μερίδες τυράκι, carrot muffins, παστέλι και φυσικά φρούτα. Προτιμώ φρούτα που μπορούν να φαγωθούν ολόκληρα γιατί είναι βολικά στην μεταφορά τους. Κι έτσι το κουτί μας χωρίζεται σε σακουλάκια Costis και Mommy κι ο καθένας το πρωί παίρνει ένα δικό του. Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.
 4. Υπολόγισε και Πρόβλεψε!  Μεγάλη βοήθεια η πρόβλεψη! Εντάξει θα μου πεις δεν μπορώ να προβλέψω τα πάντα και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνω έναν υπολογισμό κάθε μήνα για τα πάγια έξοδα του σπιτικού μου, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μου εξόδων και του παιδιού), και αφήνω στην άκρη μία άλλη στήλη για τα έκτακτα. Για παράδειγμα, πάγια έξοδα για το δικό μου σπιτικό είναι το ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, το γυμναστήριο, οι αθλητικές δραστηριότητες του γιού μου. Έκτακτο έξοδο είναι ο υδραυλικός που ήρθε να μου φτιάξει την βρύση, πράγμα που δεν ήταν στο πρόγραμμα  μου. Προσωπικά με βοηθάει πολύ να θυμάμαι πως ένα σπιτικό είναι στην ουσία ενός άλλου είδους επιχείρηση και βάσει αυτής της σκέψης να κινούμαι. Επίσης ένας χρυσός κανόνας που μου έμαθε η μαμά μου είναι να υπολογίζω πάντα με τα μικρότερα πιθανά έσοδα και μεγαλύτερα πιθανά έξοδα. Ω, ναι! Κι ό,τι διαφορά έχω είναι πάντα προς όφελος του σπιτιού μου.

*Extra Tip: προσωπικά ο καλύτερος μου φίλος μετά την κολλητή μου είναι το ημερολόγιο μου, η ατζέντα μου, που εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα μου, ξεκινά ο κάθε μήνας με ένα ξεκάθαρο μηνιαίο ημερολόγιο σε δύο σελίδες και δίπλα σημειώσεις οπότε έχω άμεση οπτική πρόσβαση στην κατάσταση του μήνα και το τι χρειάζομαι να προσέξω!

Περιμένω πως και πως να μοιραστείτε κι εσείς με όλους εμάς εδώ δικές σας ιδέες και να μας πείτε την γνώμη σας γι’ αυτά που δοκιμάζατε!

Enjoy!

CG

SHARE THIS

Σχετικά άρθρα

3 COMMENTS

 1. Είναι σαν να διάβασες ολη μου την ζωή σε λίγες αράδες!!!!Ετσι κινούμαι όλα αυτά τα ατελείωτα χρόνια που έχω υπάρξει.Σε γενικές γραμμές αυτή είναι ή τουλάχιστον προσπαθώ να είναι η πορεία μου καθημερινά.Πολύ ωραίο άρθρο περιεκτικό και απόλυτα κατανοητό για οποιον θέλει να ακολουθήσει τις συμβουλές σου.Μπράβο στην συγγραφέα του κειμένου!!!!

  1. Ευχαριστούμε πολύ!
   Κι εμείς εδώ είμαστε πιστοί οπαδοί της οργάνωσης, ειδικά με τα τρεχάματα της καθημερινότητας πλέον, και μας αρέσει πολύ να δοκιμάζουμε διάφορες ιδέες και να μοιραζόμαστε μαζί σας μόνο ό,τι βρίσκουμε να δουλεύει στην πράξη!
   Ερχονται κι άλλα!
   Enjoy!

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το myfzen.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του myfzen.gr

Quick tips